Fanfare

Fanfare Ad Astra

Fanfare Ad Astra

Het oudste onderdeel van de vereniging vormt het fanfareorkest, dit is vanaf de oprichting actief. Neemt niet weg dat dit onderdeel, door mee te gaan met z’n tijd, springlevend is. Met een fanfare wordt vaak gedacht aan een hoempaorkest dat voornamelijk een marsje kan spelen. Niets mis mee, maar het fanfareorkest van Ad Astra heeft zeker meer in haar mars! Jaarlijks terugkerende concerten zijn het voorjaarsconcert en het kerstconcert.

Daarnaast zijn er meerdere kleine concerten en tweejaarlijks gaf men een groot promsconcert onder de noemer “Night of the Stars”. In de afgelopen jaren werd met diverse bekende musicalsterren opgetreden, zoals Marleen van der Loo, Cindy Oudshoorn, Rolf Koster en Martin van der Starre. Maar ook met vertellers als Edwin Rutten en Frank Groothof heeft Ad Astra prachtige optredens verzorgd. In 2010 heeft het fanfareorkest voor de tweede maal een zeer geslaagde tournee naar Oostenrijk gemaakt. In het pittoreske glasstadje Rattenberg werd in het stadscentrum gemusiceerd. In het Pitztal werden drie concerten gegeven, variërend van een Frühschoppenconcert tot een kerkconcert. Met de ruime publieke belangstelling, het uitstekende muzikale niveau en een grote mate van saamhorigheid was deze Tiroler Tour een ongekend succes. In 2014 nam het fanfareorkest deel aan de BetuweCup en de HRFSTWND-concertreeks.

Vanaf 1914 is Ad Astra lid van de KNF, één van de voorgangers van de KNFM. Binnen deze bond wordt regelmatig deelgenomen aan concoursen om het muzikale niveau op peil te houden. Vanaf 1950 is het fanfareorkest Ad Astra uitgekomen in de vaandelafdeling, thans de 1e divisie. Het repertoire van het fanfareorkest is zeer uiteenlopend. Het orkest speelt klassieke werken die bewerkt zijn voor fanfare, originele fanfarestukken, marsen en popclassics. Daarbij wordt in korte tijd regelmatig een nieuw programma opgesteld, zodat per jaar meerdere zeer uiteenlopende optredens verzorgd kunnen worden.